Make your own free website on Tripod.com

Ko je ovaj čovek?

Goran Svilanović

(Zabrinuti čovek)

Početak - rođen je 22. oktobra 1963. godine u Gnjilanu. Otac Tihomir bio je doktor poljoprivrednih nauka, zanimala ga je tehnologija proizvodnje duvana, majka Stavrula je penzionisani knjigovođa. Porodica Svilanović živela je "u komšiluku" s rođacima jer je pokojni Tihomir imao mnogo braće i sestara a svi su, kao pravi Srbi, izrodili buljuk dece. Mali Goran igrao se s braćom i sestrama i preživljavao blagodeti i male nevolje velikih familija. Kad mu je bilo sedam godina, Svilanovići (otac, majka, brat i on) preselili su se u Beograd.

Detinjstvo - odrastao je, kako kaže, na Tašmajdanu, u tipično srpskoj porodici s kosovskim korenom. Seća se proslave Božića: "U našoj kući uvek se pridavalo više značaja Badnjoj večeri nego samom Božiću. Svi smo se okupljali, i na to čuvam najlepše uspomene još iz vremena kad sam bio dečak. To je za mene uvek bilo jedno toplo veče kad smo svi tu i kad se lomi pogača i svi se osećamo bliski", izjavio je, uz komentar da bi voleo da i njegova deca ponesu tu toplinu u svoj život, da ih greje onako kako je grejala njega i pomagala mu da sačuva uspomenu na roditelje, "na voljene". Na "Tašu" je trenirao plivanje i atletiku, ali u slobodno vreme i "cunjao".

Nacionalnost - Srbin.

Verska opredeljenost - pravoslavac.

Obrazovanje - osnovnu školu završio je u Beogradu, baš kao i gimnaziju i pravo - sve u krugu od 300 metara (osnovnu školu na Paliluli, Petu gimnaziju i Pravni fakultet). U glavnom gradu je i magistrirao, a odavno je spremna i njegova doktorska teza "Materijalno-pravni uslovi građanskih i sudskih odluka". Međutim, mentor Vesna Rakić-Vodinelić dobila je otkaz na Fakultetu, baš kao i on, tako da sad razmišlja da li da doktorsku titulu stekne van zemlje ili u "obližnjem inostranstvu" - u Crnoj Gori.

Karijera - počeo je kao asistent na Pravnom fakultetu u Beogradu. Radi izvesno vreme ali, kao nepodoban, dobija šut-kartu. Ubrzo ulazi u politiku, ali "ne da bih se svetio". Aktivan je u Centru za antiratnu akciju. Građanskom savezu Srbije pomaže na poziv Vesne Pešić, tadašnjeg predsednika ove stranke, "na različite načine i kao neko ko podržava ovu političku opciju" od 1993, u vreme izbora. Godine 1996. bio je u timu pravnika Koalicije "Zajedno" koju je predstavljao u Saveznoj izbornoj komisiji. Spočetka, u GSS-u, radi u Informativnoj službi. Novinari se sećaju da ga nije mrzelo da beskonačno odgovara na njihova pitanja, uvek mirno, uljudno i s gotovo nimalo izjava koje "zaobilaze istinu". U "predvečerje rata" i NATO agresije "otadžbina" ga nekoliko puta zove da je brani. Odaziva se pozivu i tri meseca provodi u maskirnoj uniformi, a poznanici se šale govoreći: "Teško Srbiji kad i Svilanović mora da je brani u tenku". U ratu ga zatiče i odluka da na čelnom mestu u GSS-u zameni dotad nezamenljivu Vesnu Pešić. Na ovoj funkciji je i sad.

Stranački angažman - nema podataka da je bio član SK. Član GSS-a je od 1993. godine.

Zanimljivosti - jedini je aktuelni srpski političar koji vodi poreklo s Kosova i čiji su grobovi predaka tamo. Prijatelji ga poznaju kao lepo vaspitanog momka, spremnog da priskoči u pomoć kad zatreba. Dodaju da mu zavide na optimizmu koji ga napušta samo kad vidi da njegova deca odrastaju uz "ružičastu televiziju" i kad zakuka "kakav će mi porod zbog Pinka biti za neku godinu". To mu teže pada i od (ne)uspelih akcija istomišljenika za promenu vlasti. Oni koji ga ne vole tvrde da je najradikalniji u opozicionom bloku. Ne pravda se i kaže: "Nemam nikakvih ponuda za Slobodana Miloševića. Žao mi je što je tako, ali valjda treba da se zamisli što je sebe doveo u takvu poziciju".

Svakodnevno je prisutan u životima građana prestonog grada, mnogi mu zameraju što toliki novac troši na reklamu, ali je sve više onih koji se pozivaju na njegove reči: "Srbija je naša zemlja". Da s njim nema mnogo neizvesnosti, kao i čemu narod Srbije može da se nada u slučaju da jednog dana postane njegov vođa, ilustrovao je rečima: "Ne možemo se u upravljanju državom oslanjati samo na svoje saborce, prijatelje, šofere, telohranitelje. Moramo angažovati profesionalce". Iako voli da govori o svojim planovima, ne voli da daje rokove za njihovu realizaciju. Kad mu kažu da je najmlađi stranački lider, odgovara da su godine relativna stvar i nabraja koje su sve funkcije njegovi vršnjaci po belom svetu obavljali "tako mladi", ne zaboravljajući da pomene i crnogorskog predsednika Mila Đukanovića. Svestan je da je "Miloševićeva fotelja vrela, i da svakog ko sedne u nju čeka mnogo posla". Ipak, ima i onih koji bi se zakleli da bi sebe rado video u njoj.

Oženjen je s Dušicom (Radukić), asistentom na Poljoprivrednom fakultetu. Upoznali su se kad je njegov drugar iz vojske po odsluženju roka pravio žurku u Pančevu. Imaju devetogodišnju kćer Danicu i dvogodišnjeg sina Tihomira (Danicu tata ponekad povede sa sobom i na miting, čak i kad to nije samo bezazlena demonstracija građanske neposlušnosti).

U horoskopu je vaga, ona voli lepe stvari, veoma je stidljiva. Vaga voli da izlazi, pa partner koji bi proveo veče u papučama ima problema s njom. Mnogo okleva, prekid veze je ubija. Statistika kaže da je najmanje razvoda kod osoba ovog znaka. Ipak, ako vam dosadi zbog stalne težnje da svaki posao dobro uradi, pri čemu isto očekuje i od vas, horoskop savetuje da se otvoreno ponašate - neotesano, vulgarno, da se svađate sa svima u njenom okruženju, odnosno postanete borac za izvršenje smrtne kazne.

Zorica Vulić