Make your own free website on Tripod.com

   Za one koji ne znaju, ako takvih uopste ima, Zdenka Acin je nekada glasila za jednu od nasih najboljih novinarki. Gospodja Acin vec neko vreme ne zivi u Jugoslaviji.

   Ovo je njeno pismo koje je uputila Rektoru BUa, a povodom poslednjih dogadjanja na Univerzitetu. Koliko znamo, ovo je ekskluzivno objavljivanje ovog pisma.

 

 

 

Date: Tue, 20 Jun 2000 01:17:01 -0400 
To: hrwnyc@hrw
From: Zdenka Acin 
Subject: appeals 
Cc: , Dear Human Rights Watch activists, 

My name is Zdenka Acin. I am a free lancer journalist and writer in exile in Canada. I am a member of Canadian Journalist for Free Expression and PEN Canada. I want to raise my voice against the violation of human rights in the case of my colleague and friend Prof. Obrad SAVIC - who lost his job due to political reasons. At the same time I also have to raise my voice against the political decree which closed the door of the University of Belgrade. The country in which students are arrested and permanently under harassment, the country in which University is not free, that country is nothing but a prison for whole people who are prisoners of the prison commander, the master of life and death, and owner of forgetfulness. 

Since I am also one of those who lost their jobs in temporary Yugoslavia due to political reasons, as a fighter against Milosevic and his regime, which led to my exile, and since I decided not to publish a single word 
in temporary Yugoslavia until Milosevic is in power, I do not want to send directly my appeal to the rector of University of Belgrade - who is just a servant of Milosevic and his wife policy. I would like to ask you kindly 
do that instead of me.

Very truly yours,

Zdenka ACIN

Canada


***********************************************************************************************************************
BEOGRADSKI UNIVERZITET

OTVORENO PISMO

Jagosu Puricu, "Rektoru" Beogradskog Univerziteta - The legacy of shame


Da li znate "rektore" Puricu da bi na engleskom jeziku vase prezime moglo da znaci Siromasni. Vi doista i jeste ocito najsiromasniji covek na svetu, jer ne posedujete osnovno ljudsko dostojanstvo i moral tako neophodan za tako vaznu funkciju na Univerzitetu na kojem se, izmedju ostalog, studira i Etika. 

Vi ste, Siromasni, postali "rektor" jedne slavne institucije, kakva je Beogradski univerzitet, ne zbog vasih naucnickih kvaliteta, niti zato sto ste demokratski izabrani od strane vasih kolega. Vi ste, Siromasni, postali "rektor" tako sto ste postavljeni politickim dekretom kao sluga Milosevicevog rezima i ideologije njegove zene, one koja ne razlikuje noc od dana, Mirjane Markovic - od koje najvise i potice svo zlo koje je snaslo Beogradski univerzitet i to upravo zbog njenih bolesnih "naucnickih" i akademicarskih ambicija. (Jednom ce se saznati koliko su Karici morali da plate za ulazak te "naucnice i spisateljice" u rusku, ili belorusku, vise se i ne secam, Akademiju nauka. Uzgred budi receno, ta trgovina me mnogo i ne zanima - placana je nocem. Ali, ne mogu ostati nema pred trgovinom ordenja narodnih heroja, u kojoj se krvlju nevinih, uglavnom mladih ljudi, to ordenje kupuje, bas kao sto je kupljen taj sramni orden narodnog heroja kojeg je na svoje kukavicke prsi prikacio vas vodja Milosevic, marsal, narodni heroj, koji glumi novog Josipa Broza - onog koji je i pored svih svojih politickih mana bio mala diktatorska beba u odnosu na tog Velikog Diktatora koji se baskari u njegovim baldahinima na Belom Dvoru, dok je zemlju pretvorio u najveci zatvor na Balkanu. Zemlja u kojoj se studenti hapse i u kojoj su izlozeni permanentnom nasilju, zemlja u kojoj Univerzitet nije slobodan, nije nista drugo do zatvor za sve one koji su protivnici rezima - rezima koji ima i te kako krvave ruke. U taj zatvor je smesten gotovo ceo jedan narod. Gotovo ceo jedan narod je postao zatvorenik komandanda zatvora, vlasnika zivota i smrti, gospodara zaborava!) 

Ja sam imala tu cast i srecu da na Beogradskom univerzitetu studiram filosofiju i bas zato sam veoma ponosna na svoju diplomu, kao sto sam imala i tu nesrecu da se kao student borim protiv zakona koji je ne samo ukidao autonomiju Univerziteta, nego - je po prvi put u istoriji Beogradskog univerziteta - izbacio osmoro profesora na ulicu, koji je i donet po specijalnom postupku protiv tih "neprijatelja naroda, koji su kvarili omladinu". E, ja sam jedna od tih studenata koje su oni "kvarili", koju su "inficirali" svojom "radikalnom kritikom svega postojeceg" - iako sam taj virus dobila, doduse, jos u gimnazijskim danima, ali sam i tada citala njihove knjige kao i ostalih "radikalnih kriticara svega postojeceg" - i ja se ponosim, takodje, tom svojom "boljkom". No, nikada necu zaboraviti sednice Skupstine Filosofskog fakulteta Beogradskog univerziteta te 1974/75. godine, kada je mladjani militantni ge-ka-ovski (Gradski komitet ondasnjeg Saveza komunista) aktivista, Milan Milutinovic - sadasnji "predsednik" Srbije, a u stvari, puka marioneta Velikog Manipulatora Milosevica - pocinjao svoje politicke sesije na Filosofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na kojima je trebalo likvidirati cuveni profesorski osmerac: "Kada Zdenka Acin napusti salu zapocecemo sastanak." A ja sam bila legalno izabrani predstavnik studenata Filosofskog fakulteta u Skupstini fakulteta, ali sam i tada dizala glas protesta protiv ulaska politicara na Univerzitet i njihovog uplitanja u poslove Univerziteta, jer od politicko-rezimskog osvajanja Univerziteta do policijskog zaposedanja Univerziteta samo nas mali korak deli!

A cime se to ponosite vi, Siromasni-Puricu? Time sto ste se stavili u sluzbu Miloseviceg rezima i sto ste sluga ideologije njegove zene? Time sto progonite studente, izbacujete ih s fakulteta, sto im zatvarate vrata Univerziteta i sto cutke posmatrate kako ih policija prebija i njihova se krv proliva po beogradskim ulicama? Time sto studenti Univerziteta - ciji ste vi "rektor" - trunu po celijama tog najveceg zatvora na Balkanu samo zato sto stisnutom pesnicom pokazuju svoj OTPOR autoritarnom rezimu i sto ne prihvataju ukidanje autonomije Univerziteta! 

Zar ne shvatate, Siromasni, da ste time sto ste Milosevicev posilni - i to kao "rektor" Beogradskog univerziteta! - sebi obezbedili prestizno mesto u istoriji bescasca? Ne kazem, vi Milosevicu mozete biti sluga kao privatna osoba - to je pitanje vaseg licnog izbora i vase privatno pravo. Ali vi, Siromasni, nemate nikakvo pravo i ne mozete biti sluga kao "rektor" Beogradskog univerziteta (cak ni kada ste "rektor" pod znacima navoda) - jer time bacate ljagu ne samo na sadasnje i buduce studente tog Univerziteta, nego i na nas koji s ponosom isticemo da smo bili njegovi studenti.

Zar se, Siromasni, mozete ponositi time sto se za vaseg "rektorskog" mandata donose razni aktovi kojima je ukinuta autonomija Beogradskog univerziteta, progone profesori Beogradskog univerziteta - sto se, dakle, kao politicki neistomisljenici izbacuju najsposobniji ljudi, vrhunski intelektualci, dokazani strucnjaci, doktori nauka - koji svoje doktorate nisu dobijali po politickom "kljucu" vec po svojim visokim naucnickim kvalitetima - a na njihova mesta dovode poslusnici i doktoranti na Narodnoj odbrani i samoupravljanju, kojih vise u praksi i nema (naravno, znate da mislim na sramno dovodjenje fasiste Vojislava Seselja na beogradski Pravni fakultet - i to Seselja koji je potezao pistolj na studente i novinare!). 

Zar vam moze sluziti na cast najnoviji cin nasilja - izbacivanje sa Univerziteta dr Obrada Savica, koji je profesor Beogradskog Univerziteta vise od dve decenije, za koga svojom ljudskom, profesionalnom i intelektualnom cascu mogu da tvrdim da je jedan od najistaknutijih boraca za demokratiju, slobodu i ljudska prava! Ne samo da mi je vec trideset godina dr Savic duhovni prijatelj i kolega, nego mi je bio i saradnik dok sam kao urednik mogla da radim svoj posao u beogradskim novinama, casopisima i na televiziji - dok mi je to Milosevicev rezim dopustao. (Jedna posve licna primedba: vasa kcerka je vec bila zaposlena na Televiziji Politika i veoma dobro zna razloge zbog kojih je ukinuta jedna od najpopularnijih emisija - kako su je prethodni urednici zvali: "stub nosac" TV Politika - PRESS KLUB, ciji sam urednik, autor i voditelj bila na tom televizijskom kanalu vise od cetiri godine.) 

Zahtevam - kao bivsi student Beogradskog Univerziteta - da po hitnom postupku ukinete sramno resenje o prestanku radnog odnosa dr Obrada Savica i da profesora vratite njegovim studentima. Zahtevam da na isti nacin postupite i prema ostalim profesorima koji su bez ikakve naucnicke krivice izgubili svoje predavacko pravo samo zato sto su protivnici Milosevicevog rezima i nisu pristase ideologije njegove zene na nacin kako ste to vi licno. Zahtevam da po hitnom postupku zatrazite i sprovedete u delo ukidanje svih akta koja su posluzila kao politicko pokrice za ukidanje autonomije Beogradskog univerziteta. I, konacno, zahtevam od vas da nakon svega toga neopozivo podnesete ostavku na funkciju rektora Beogradskog univerziteta - koja vam ni po cemu ne pripada i na kojoj se nalazite mimo volje najmanje 99 procenata zaposlenih na Univerzitetu.

Zdenka ACIN

Diplomirani filosof - bivsi student Filosofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu
i sadasnji slobodni novinar i pisac u egzilu (free lancer journalist & writer in exile) zahvaljujuci Milosevicevom rezimu.