Ko je ovaj čovek?

Goran Matić

(Ministrovi "Nežni zubi")

Početak - rođen je 6. juna 1959. godine u Sremskoj Mitrovici. Otac Nikola bio je prvo referent u narodnoj odbrani, potom je isti posao obavljao za nekad popularno ONO i DSZ u komitetu. Majka Marijana bila je nastavnica u Sremskoj Mitrovici. Većina Matića potiče iz sela Kukujevci, u blizini Sremske Mitrovici, pa se pretpostavlja da je i porodica ministra Matića odatle.

Detinjstvo - kako je odrastao mali Goran nije zabeleženo u dostupnim podacima.

Nacionalnost - ni ovaj detalj nije zapisan u biografiji g. Matića.

Verska opredeljenost - g. Matić se nije javno izjasnio, mada je jednom obelodanio: "Mi se Patrijarha uopšte ne bojimo", (ma šta to značilo).

Obrazovanje - školovao se u Sremskoj Mitrovici. Da li je nešto studirao i to završio ne piše u njegovom, inače skromnom životopisu.

Karijera - počeo je kao predsednik Opštinske konferencije Socijalističke omladine u Sremskoj Mitrovici. Bio je član Predsedništva Socijalističkog saveza omladine Jugoslavije, ispred Saveza izviđača. Trenutno je predsednik Jugoslovenske izviđačke organizacije. Kao mladić, osamdesetih, aktivno se bavio muzikom. Svirao je gitaru, "rok i klasiku" u lokalnoj grupi "Nežni zubi". "Tada se moglo živeti od muzike. Nova vremena donela su narodnjake, a to me nikad nije zanimalo. Moja muzika je izlazila iz mode, drugom nisam hteo da se bavim, jer i muzika je deo ličnosti. Nisam hteo da sviram što me ne interesuje" objasnio je on. Usledio je rad u Radiju "M" u rodnom gradu, gde je bio na funkciji glavnog i odgovornog urednika.

U političke vode ulazi 22. maja 1992. godine i učlanjuje se u Ligu socijal-demokrata Vojvodine, kojoj će nešto kasnije okrenuti leđa učlanjenjem u Jugoslovensku levicu. Kad je postao savezni sekretar za informisanje, ukazom predsednika Lige, Nenada Čanka, izbačen je iz te stranke. U međuvremenu, tokom njegovog mandata na "saveznoj sekretarskoj funkciji" stvorena je "medijska imperija", jer je za samo dve godine registrovano preko 2.000 javnih glasila. Godine 1999, januara meseca, postaje savezni ministar bez portfelja, u kabinetu Momira Bulatovića, mnogi se pitaju čime će se novoimenovani funkcioner zanimati. Lično g. Matić svakodnevnim "šerlokholmsovskim" trudom na otkrivanju "spoljnih i unutrašnjih neprijatelja" rešava dilemu.

"Hvata" petočlanu grupu "Pauk", otkriva umešanost domaćih izdajnika i plaćenika u lancu "subverzivno-terorističkih akata", zaklinje se: "Hvatanje francuske obaveštajne grupe u našoj zemlji nije kraj, potrudićemo se da sve koji su uključeni u aktivnu destabilizaciju zemlje, stranim parama i konceptima, jasno definišemo i da ih za dela koja čine podvedemo pod zakonske procese, u skladu s Ustavom". Iscrpljujućim radom, krajem oktobra prošle godine, avanzuje do mesta prvog čoveka novoformiranog Saveznog ministarstva za informisanje. Taman je javnost očekivala da joj Matić obelodani ko je i kako naoružavao šiptarske separatiste na Kosmetu, kako je i obećao, ali dogodilo se Arkanovo ubistvo. "Njujork tajms" objavljuje intervju u kojem je Matić rekao "da je Arkana ubila crnogorska mafija koja hoće da preuzme Beograd".

On to demantuje argumentujući razlozima: "Principijelno nisam hteo da dajem intervjue o tom događaju jer ne pripada sferi informisanja nego sferi istražnih radnji, a drugo, imao sam grip desetak dana". Kako ga u poslednje vreme nema u javnosti u količinama u kojima ga je inače bilo, mnogi misle da ministra još uvek drma gripčina.

Zanimljivosti - prijatelji tvrde da im se žali na nedostatak vremena. On priznaje da je sa suprugom Ivanom podelio poslove u kući, da je u njegovoj nadležnosti dvorište i ostali "muški poslovi". Obožava da gleda treninge sinova Igora i Ivana, kojima, kako kaže, izigrava šofera od kuće do sale i natrag. Matići imaju kuću u Sremskoj Mitrovici, gaje tri kučeta, dva mačeta i imaju akvarijum. "S ribicama ne umem", otkriva ministar i kaže da su one briga njegovih naslednika.

Zorica Vulić