Make your own free website on Tripod.com

deo sajta posvecen aktuelnim zbivanjima i pricama

 

 

 

HOME PAGE
AKTUELNOSTI
SLIKA U SLICI
 
 
KONTAKT

STA SE STVARNO DESAVALO U DEMOKRATSKOJ STRANCI?

 

1. Uvod

 

   Demokratska stranka je od svog osnivanja bila jedina stranka koja je okupljala istinske intelektualce i disidente prohujalog vremena. Mnogi od tih ljudi su vremenom odlazili, i prekidali svaku vezu sa ovom strankom. Tako je otisao i njen dugogodisnji predsednik i jedan od osnivaca Dragoljub Micunovic. To je onaj cuveni slucaj "oceubistva" ciji je vinovnik bio Zoran Djindjic, dotadasnja desna ruka Micunovica.

   U ovom slucaju, doticna promena je urodila porastom popularnosti DSa medju narodom, jer je Djindjic promenio koncepciju stranke i iz intelektualne sredine, preselio ju je medju obican narod. Te godine je stranka zabelezila najveci skok u broju mesta u republickoj skupstini. Tad se i prvi put javila sumnja u DS...

   Na glasanju za predsednika skupstine, kandidat SPSa, Dragan Tomic, nije mogao da dobije vecinu ukoliko za njega nije glasala jos neka stranka osim SPSa. Tadasnji DEPOS, DSS, SRS i DS su bili svi protiv. Medjutim, glasovi za Tomica su se pojavili, i on je izabran. Nastalo je komesanje ko je iz opozicije glasao za Tomica. Sve oci su bile uprte u DS jer samo oni nisu dozvolili da njihovi glasovi budu kontrolisani od strane drugih stranaka. Strasti su i onako bile uskomesane kada je posle izbora portparola SPSa, Ivica Dacic, "od srca" cestitao Zoranu Djindjicu na neverovatnom uspehu DSa na izborima.

   Posle toga dolazi zatisje od nekoliko godina, da bi protesti Koalicije ZAJEDNO ponovo izbacili DS i Djindjica u orbitu. Mesto gradonacelnika Beograda je samo jos vise doprinelo njegovoj popularnosti. Takav razvoj dogadjaja se nije svideo njegovim koalicionim partnerima, pre svega SPOu. Dolzai do cuvene smene Djindjica, i povlacenje DSa iz gradske vlasti.

   Na sve ovo je dosao jos i neizlazak na izbore, i DS je poceo polako, ali sigurno da tone. Vrhunac su bili neuspeli mitinzi SZPa, kao i odlazak dve vaznije stranke iz te koalicije.

 

NASTAVAK: Djindjiceva obecanja