Make your own free website on Tripod.com

deo sajta posvecen aktuelnim zbivanjima i pricama

 

 

 

HOME PAGE
AKTUELNOSTI
SLIKA U SLICI
 
 
KONTAKT

UOCI 14-OG APRILA

 

 

   Ovaj tekst je zamisljen kao svojevrstni presek dogadjanja u nasoj opoziciji pred miting koji treba da se odrzi 14-og aprila.

   Deo ovog teksta, spada i intervju koji je dao Goran Svilanovic "Glasu javnosti", a koji mozete procitati ovde.

 

 

Opozicija postigla dogovor o listi govornika na mitingu

   Predstavnici opozicije postigli su u utorak na sastanku dogovor o listi govornika i podneli zajednicku prijavu za miting koji ce se odrzati u Beogradu 14. aprila pod nazivom "Stop nasilju - za demokratske izbore". Predsednik Socijaldemokratske unije Zarko Korac novinarima je predstavio listu govornika: "SNV Kosova i Metohije predstavljao bi vladika Artemije, SZP - - Zoran Djindjic, Vladan Batic, Dragoslav Avramovic, Goran Svilanovic, Milan St. Protic - trojica od njih, Koalicija Vojvodina - Dragan Veselinov, SPO - Vuk Draskovic, Koalicija Sandzak - Rasim Ljajic, RDSV - Miodrag Isakov, Savez vojvodjanskih Madjara - Jozef Kasa, SDU - Zarko Korac, DSS - Vojislav Kostunica, DC - Dragoljub Micunovic, SD - Vuk Obradovic, PDS - Momcilo Perisic, ND - Dusan Mihajlovic, Srpski pokret otpora - Momcilo Trajkovic, LSDV - Nenad Canak i DA - Nebojsa Covic. Od ranije je dogovoreno da se obrate predstavnik Otpora i predstavnik NUNS-a". Savez za promene ce do 14. aprila odluciti koja trojica lidera ce ih predstavljati od predlozenih pet. Takodje, Nova demokratija zahtevala je da umesto Dusana Mihajlovica govori potpredsednik stranke Rebeka Srbinovic, ali to je pitanje koje ce se, kako Korac kaze, resiti do mitinga. Lideri opozicije obratice se narodu po azbucnom redu, s tim sto ce vladika Artemije kao crkveni velikodostojnik govoriti prvi. Na sastanku ekspertskih timova udruzene opozicije za odredjivanje zajednicke izborne liste ucestvovali su i predstavnici Srpskog pokreta obnove koji su javno izneli stav da izbornu listu treba sastaviti tek po raspisivanju izbora, odnosno tek kada opozicija proceni da postoje odgovarajuci uslovi za izlazak na izbore. "To je stav i ostalih stranaka", naglasio je predsedavajuci sastanka Zarko Korac.

 

 

Canak: Ovo nije vreme za liderske egocentrizme

 

   Stranacka preganjanja o spisku govornika na beogradskom mitingu, zakazanom za 14. april, samo svedoce da opozicija u Srbiji ne poseduje dovoljan stepen politicke zrelosti - smatra predsednik LSV Nenad Canak.

   - Ovo nije vreme za liderske egocentrizme, partijska preganjanja i netrpeljivosti. Sve se to mora ostaviti po strani zarad primarnog cilja, smene rezima Slobodana Milosevica - rekao je Canak na konferenciji za novinare, napominjuci da LSV ne postavlja nikakve uslove u vezi sa svojim ucescem na ovom skupu.

 

 

Kovacevic: Sve ce biti u redu

 

   Sve ce biti u redu s dogovorom - odgovorio je Ivan Kovacevic, portparol SPO, na konferenciji za novinare, na pitanje da li ima nesuglasica u pripremama za miting opozicije 14. aprila u Beogradu. - Nema nikakvih sustinskih problema medju predstavnicima opozicije kad je rec o mitingu.

   Na sva pitanja koja su se odnosila na sastanak na kojem radna grupa opozicije nije uspela da postigne saglasnost ko ce govoriti na mitingu u Beogradu, Kovacevic nije zeleo da daje konkretne odgovore ponavljajuci "da ce sve biti u redu".

 

 

Batic: SZP nece trpeti pritiske

 

   "Zbog ocekivanja gradjana Srbije SZP je pristao na kompromise u vezi s mitingom 14. aprila, uz napomenu da bilo kakav sledeci pokusaj da se suspenduje autonomija SZP, da se disciplinuje ili marginalizuje, necemo prihvatiti", navodi se u pisanoj izjavi Vladana Batica, koordinatora SZP.

   - Iznenadjuje nas uporno nastojanje da se Savezu nametnu odredjena personalna resenja i da mu se cesto postavljaju i potpuno trivijalni zahtevi - naglasio je Batic.

   On je jos podsetio da je SZP prosle godine organizovao protestna okupljanja sirom Srbije "trpeci sve moguce udarce vlasti, od fizicke represije i batina, preko medijske satanizacije, pretnji ...", kao i da je u ovoj kampanji imao prigovore stranaka demokratske opozicije.

 

 

Veselinov: Pocece narusavanje dogovora

 

   - Veoma sam nezadovoljan razgovorima na poslednjim sastancima udruzene opozicije koji sve vise vode odlaganju ranije utanacenog zajednickog mitinga u Beogradu, a mogu cak da naruse dosad ocuvano jedinstvo srpske opozicije.

   Najbolje bi bilo da nasi sastanci budu otvoreni za javnost, javno i direktno prenese, pa neka gradjani vide ko je u demokratskoj opoziciji vera a ko nevera - izjavio je na konferenciji za novinare Dragan Veselinov, predsednik Koalicije Vojvodina, odbijajuci da imenuje lidere ili stranke na koje se odnosila ova njegova kritika.